Ik geniet me een Aap

on dinsdag, 08 december 2015. Posted in Artikelen polyamoriecafé

~ verslag polyamoriecafé 26 november 2015~

Vandaag een groep van twintig mensen bij het polyamoriecafé in Houten. Verhalen en ervaringen worden gedeeld en brengen herkenning en verfrissing. Wat betekent polyamorie en liefde in jouw leven? Wat brengt je naar het café?

Sabine was deze avond voor het eerst op het café. Zij vertelt: “anderhalve maand geleden zette ik mijn laptop aan in de vurige hoop iets te vinden over liefde, openheid, eerlijkheid, intimiteit en je waarheid leven en het liefst iets waar dat allemaal in zou zitten.” Sabine voelde een soort nood en was in de overtuiging dat ze het niet zou vinden, anders had ze het toch allang gevonden? Voorbereid op een teleurstelling niets te aan te treffen kwam, na een paar kliks op het internet, de verrassing: ‘polyamorie’, met daarbij een omschrijving waarvan ze geen buikpijn kreeg. Sabine werd enorm geraakt, ze was ontroerd door wat ze las en er stroomde een warm gevoel van geruststelling door haar heen. Ze begon te lezen, keek op sites en in boeken en bekeek een paar programma’s, maar nu was het voor haar de tijd om mensen te ontmoeten. Dit was wat ze er over zei:

“Ik vond het erg spannend. Polyamorie kent veel verschillende uitingsvormen wat zou er gebeuren als ik alleen maar mensen zou treffen die ver van mijn wensen, verlangens en ideeën af bleken te staan? Dan zou mijn hele hoop op (h)erkenning weer in duigen vallen. Ook had ik schrik om geconfronteerd te worden met diepe onvervulde en onderdrukte verlangens van mijzelf. Schrik dat ik nog een lange weg zou moeten gaan voordat ik echt zou weten wie ik zelf ben.”

De avond verliep echter anders dan Sabine verwachtte. Zij trof inderdaad mensen die verschillende vormen kozen om uiting te geven aan hun liefde, maar zijzelf kwam er achter dat zij oprecht ruimte heeft in haar hart. Het beangstigde haar niet en ze kreeg er geen negatieve gevoelens van. Door in deze groep te zijn kwam zij er achter dat zij al haar wezenlijke verlangens oprecht in haarzelf heeft toegelaten en toegegeven. Sabine beschrijft dit prachtig: “het gevoel dat er geen groot verborgen stuk in mijn ziel ligt waar ik nog in zou moeten graven. Dat enorme verlangen naar erkenning van precíes míjn waarden, ideeën en wensen had ik opeens niet meer nodig. Niet alleen omdat ik zag dat liefde en liefde geven ons gemeenschappelijk goed is, maar meer nog doordat ik kennelijk mijn lang gewenste erkenning eindelijk aan mezelf kon geven daar op dat moment. Ik hoefde het niet meer te krijgen, ik had ‘t! En in dat besef ontstond een gevoel van liefde. Liefde voor mezelf en liefde voor alle mensen in de zaal. Ik voelde warmte en compassie voor de verhalen van al die mooie dappere mensen, die allemaal zo moedig zijn om af te wijken van de gebaande paden omdat ze voor openheid, eerlijkheid en waarheid willen kiezen. Ik heb vanavond gezien dat het niet aan mij is om van al die nieuwe paden weer 1 gebaand pad te maken uit angst of onzekerheid. Ik heb mogen zien dat het goed is precíes zoals het is. Het mag er zijn, allemaal, het móet er zijn.

Raymond was aanwezig vanuit de nieuwsgierigheid zijn ex-partner beter te kunnen begrijpen. De liefdesrelatie werd verbroken doordat de minnaar van zijn ex-vriendin steeds meer de plek en rol van “geliefde” kreeg. “Ik had het gevoel dat hij steeds meer ruimte innam, die ruimte, zelfs fysiek in de vorm van ons huis of slaapkamer, wilde ik beschermen. Dat was van ons. Het zijn onze herinneringen, onze plekjes van veiligheid.” Anna, voelt dat anders: haar lijkt het juist lastiger als het alleen om de sexualiteit en/of intimiteit gaat bij de poly-partner. Maar voor Raymond was het teveel dat de minnaar van zijn vriendin uitgroeide in een diepere liefde en relatie. Raymond weet niet of hij polyamorie wel zo’n geschikte relatievorm vindt. Hij heeft er weinig vertrouwen in. Hij reflecteert nu op wat er is gebeurd. Praten over zijn gevoelens en over zijn verdriet vind hij niet makkelijk, liever luistert hij naar de anderen en probeert daarmee zijn eigen vragen te beantwoorden. Echter hebben de belangstellende vragen uit de groep hem geholpen bij het reflecteren en dat heeft hem aangeraakt. Voor Jeroen was het ook de eerste keer dat hij aansloot bij het café. Voor hem was het een fijne plek om samen te komen en het ontmoeten in de groep ging voor hem als vanzelf. Hij heeft een plezierige openheid ervaren. Hij zegt hierover:

“ Wat mij opviel was dat er oprecht ruimte was voor iedereen, wel of niet polyamoreus. De vragen en thema’s die langs kwamen gingen over jaloezie, openheid, al dan niet delen met kinderen (en wat daarbij kan spelen) én wat Polyamorie je aan moois brengt of van je vraagt. In mijn beeld is Polyamorie de hokjes voorbij. Polyamorie is geen nieuw ‘hokje’ dat gaat over meerdere geliefden naast elkaar, maar gaat veel meer over in waarheid leven met jezelf en met anderen.” Openheid en transparantie dus? “Ja”, zegt Jeroen, “maar ook over het bewaken van je grenzen en je wensen. Dat laatste geeft meer openingen om te kijken waar ruimte en mogelijkheden liggen.” Jeroen doelt op het leven vanuit een open hart, waarbij je niet verplicht rekening hoeft te houden met een ander, maar veel meer gericht bent op gezamenlijk afstemmen. En iedereen, die deel uit maakt van het systeem, werkelijk te ‘zien’. “Houden van een ander impliceert ook oor hebben voor pijn en verlangens die er zijn bij de ander, ook al ken je ze zelf niet op dezelfde manier. Het is veel meer includeren dan een egoïstische of behoeftige manier om zoveel mogelijk liefdeservaringen puur voor jezelf op te doen.” Het gaat het dus niet alleen persé om het houden van meerdere mensen of meerdere relaties te kunnen hebben, maar juist om het diepe verlangen jezelf te kunnen zijn en daar uiting aan te geven? Te leven volgens je eigen natuur? Jeroen en aantal anderen beamen dat. Het gaat over het diepe verlangen jezelf te kunnen zijn en niet meer vanuit grenzen te leven, maar vanuit een diep benieuwd zijn naar jezelf en hoe jij jezelf kunt verhouden tot anderen. Het is een pad dat waarachtigheid en een liefdevol en geduldig hart vraagt. Stap voor stap, lerend omdat we nooit zo hebben meegekregen hoe dat ‘moet’. Leren hoe het is om te verbinden zonder dat angst en/of jaloezie daarin leidend zijn. In dit licht gezien is Polyamorie voor velen een weg die gaat over spirituele bevrijding, bewustzijnsontwikkeling en over liefde die zijn eigen weg vindt.

Remco liep de hele avond zichtbaar te stralen en te genieten: “Ik geniet me een Aap. Echt waar! Pas onlangs in de wereld van polyamorie gestapt en het lijkt alsof allerlei puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Zo ook in het polycafé van vanavond. Mooie mensen die hun verhaal vertellen. Verhalen die me raken, zoals die vrouw die tegen haar man zegt "Wat ben ik blij dat je dat zegt" als hij meldt dat hij jaloers is. Wat een kanjer! Zo houd je alle communicatie gaande en laat je liefde stromen. En dan die vrouw die na twee jaar praten met haar man, zomaar ineens te horen krijgt dat ze van hem 'de vrijheid' krijgt. Wat een geweldige vent heeft ze! Hoe lief kun je zijn?!
Ik wil die liefde ook voelen en delen. Natuurlijk zal dat met vallen en opstaan gaan, maar nu al mag ik mij verheugen op een hele mooie relatie die niet mogelijk zou zijn in een monogame wereld.
Ik geniet me een aap!”. Met blijheid en ontvankelijkheid is Remco zijn pad aan het ontdekken en dat was voelbaar.

Naast de prachtige verhalen van Remco, Jeroen, Raymond en Sabine waren er nog talrijke andere mooie inspiraties en bijdragen vanuit de groep. Het was één van die avonden die “liften”. Weer veel nieuwe mensen, dus iedere keer die bevestiging dat mensen het fijn vinden te komen. Daar doen we het voor. Een heerlijke groep, waarbij de energie zo warm en gedragen voelde. Er werd ook flink gelachen. Een bijzonder mooie sfeer met veel onderling respect en rust en waarbij gevoeld werd hoeveel bewustzijn er in de groep was.  

Wil jij er de volgende keer bij zijn? Het eerstvolgende polyamoriecafé voor de regio Utrecht is op donderdag 11 februari 2016. Schrijf het in je agenda en meld je aan!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen

Komende evenementen

Geen evenementen

Inschrijven nieuwsbriefOntvang HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi