Een dag van Liefde, de liefde in beweging

on donderdag, 18 december 2014. Posted in Blogs

terugkijkend op het eerste symposium van de SPN, stichting polyamorie Nederland

Eindelijk was het zover...

Bepakt en bezakt stap ik de auto in op weg naar Heerde. Het is koud, maar lucht is prachtig en het beloofd een mooie dag te worden. Om half negen zijn we op de locatie. Jan en Helene hebben de dag ervoor al veel voorbereidingen getroffen en de zaal ziet er mooi en sfeervol uit, uitnodigend wachtend op onze gasten. We regelen de laatste dingetjes. We maken trots een foto voor onze nieuwe banner. We hebben het toch maar geflikt. Het is nog nauwelijks drie maanden geleden dat we echt actief werden met SPN, sindsdien was het behoorlijk aanpoten en er waren meerdere momenten dat we dachten; is het organiseren van een groot symposium niet te ambitieus? Toch wilden we het neerzetten, voor onszelf om te vieren dat we deze uitdaging met elkaar zijn aangegaan, maar vooral voor onze doelgroep, zodat zij zich door ons konden laten verwelkomen op deze dag van de liefde, over de liefde en voor de liefde. En wat zijn we blij dat we hebben doorgezet! Want het gaf ons een boost, een gevoel van “hier doen we het voor” en het was zo fijn het met deze bijzondere groep mensen te delen.

Kwart over tien…

Jan

SPN bestuur

Jawel, de eerste deelnemers komen binnen gewandeld. En al gauw loopt het behoorlijk vol. Zo’n 65 mensen hebben zich opgegeven voor het dagprogramma. We zijn zo ontzettend blij dat zoveel mensen de weg naar ons symposium hebben gevonden, mede door hen waren wij in de gelegenheid onze droom te verwezenlijken. Ik open de dag en daarna neemt Jan het stokje over. Nadat hij wat verteld heeft over het ontstaan van onze stichting, onze ambities en waar we nu mee bezig zijn en naar toe werken is het tijd om over te gaan tot de eerste lezing.

De Theorette van Lisette

Lisette Thooft; Lisette thooftschrijfster, spreekster, coach, ‘huisfilosofe' van Happinez en freelance journaliste die schrijft in tijdschriften als Libelle, Balance, Elegance, Opzij, Psychologie Magazine, Vrij Nederland en in kranten als Algemeen Dagblad en de Volkskrant. Ze schreef diverse mooie boeken zoals Alchemie van de liefde, De onverzadigbare vrouw (en de afwezige man), Jezus & Maria Magdalena. Ze staat bekend om haar scherpe visies over seks, liefde en emancipatie. We waren dus behoorlijk trots dat juist zij onze eregast was op dit eerste SPN symposium. Iedereen genoot van haar Theorette waarin ze de alchemie tussen mannen en vrouwen ontrafelde én uitlegde dat ieder mens een mannelijk deel en een vrouwelijk deel heeft en daarom altijd op zoek is naar heel- en eenwording. Dat Lisette goed kan vertellen, merkten we al snel. Ze had meer verhalen dan de tijd toeliet en we hingen aan haar lippen. Lisette is ook voorzitter van de Kring voor Mythosofie, en in haar verhandelingen kwamen dus ook een aantal mooie mythosofische vertellingen voorbij! Zeer interessant. Natuurlijk met de nodige humor. Wat een heerlijk mens en wat hebben we van haar presentatie genoten. Lisette nam de tijd om nog vragen uit het publiek te beantwoorden en het liefst hadden we haar nog wat langer bij ons gehouden, maar het was tijd om in beweging te komen voor de lunchpauze. Even van de stoelen af en elkaar ontmoeten in de ruimte. Daadwerkelijk in contact komen met elkaar. Nadat we met z’n allen het mooie “Liefste, mijn liefste” geluisterd hadden, gingen we lekker lunchen. (Wil je trouwens een idee krijgen bij de Theorette van Lisette? Hier is een kort filmpje waarin ze verhaalt over haar Theorette, dit is overigens niet de presentatie die ze bij ons hield, want die was uitgebreider en van andere inhoud, maar ik wil jullie deze niet onthouden).

(Zelf)vergevingbrigitte van geffen

Na de lunch was ik zelf aan de beurt met mijn interactieve presentatie, die ging over zelf-vergeving. Geïnspireerd op het “Boek van vergeving; een gids van wond naar wonder” van Wim Glaudemans, Toch wel een beetje een gewaagd onderwerp, aangezien de meesten van ons al direct de nodige associaties bij hebben. Maar wat is vergeven nou eigenlijk echt? Er bestaan veel misverstanden over vergeving, maar de meeste hardnekkige is dat we vergeven ten behoeve van de ander en er zelf geen baat bij zouden hebben. Dat vergeven überhaupt over de ander gaat. Maar deze dag draaide ik het om. Vergeven gaat over jezelf; het is jouw innerlijke schoonmaak. Al hoewel ons ego graag met beschuldigde vinger naar buiten blijft wijzen; “hij is degene door wie ik me zo ellendig voel”. Maar dat staat juist vergeving in de weg. De ander is wel aanleiding voor onze gevoelens geweest, maar niet verantwoordelijk voor onze gevoelens. Dat zijn wij. Als we deze gevoelens en gedachten eerlijk in onszelf onderkennen, en zien dat het ónze gevoelens zijn, dan kunnen we er voor kiezen daarin een omslag te maken. Vergeven is dus niet iets dat je overkomt, maar begint met de bereidheid om een keuze/beweging te maken voor jezelf te maken. Jouw eigen bereidheid niet langer te lijden, niet langer haat of wraak te koesteren, of met de motieven van de ander bezig te zijn. De bereidheid ons te openen voor een grotere kracht of veld dan ons ego. Ons openen voor de liefde. Gaan van het gekwetste ego naar de genezende liefde. We deden ook de nodige oefeningen, zoals het vinden van blokkerende overtuigingen om niet te hoeven vergeven, het ontdekken van welk verlangen er ligt onder de pijn (positieve wens) en de oefeningen in loslaten en overgave. De laatste oefening (overgave) zorgde voor een serene stilte in de zaal. Een bijzondere energie voelbaar. Zichtbaar dat mensen geraakt waren en werden meegenomen. Heel mooi. Na de stilte luisteren we met z’n allen naar het prachtige “Anders” van Herman van Veen.

Ontmoeten, hoe doe je dat?

In de namiddag gaan we meer bewegen. HeleneHoe zit het met onze eigen energie en die van anderen? Kunnen we onszelf en de ander werkelijk ontmoeten? En hoe gedragen we ons dan? Waar zijn we in ons lichaam? En hoe ontvangen we of wijzen we af? Helene laat ons ervaren hoe het is om eerst jezelf echt te ontmoeten. Hoe is het om jezelf te omhelzen? Je echt even bewust te worden hoe het met je is, waar je zelf bent in de ruimte. Daarna laat ze ons ervaren hoe het is als je de energie van buurman of buurvrouw waarneemt of zelfs van de hele groep. Hoe is het om elkaar aan te raken? Voel je weerstand of juist overgave? Durf je te leunen of houd je controle? Volg je jouw impuls of houd je in? De groep beweegt, lacht, voelt en ervaart. Uiteindelijk laat Helene ons, allemaal met elkaar in verbinding, oprollen tot één grote rups. Ikzelf sta in de kern. Het voelt prettig als de groep langzaam heen en weer deint. Het voelt vertrouwd, gek, verrassend, maar vooral als samenzijn. Gekscherend wordt dan ook all the lovers van Kylie Minoque ingezet.

Afsluiten én doorstarten

Het is tijd om het dagprogramma af te sluiten. Natuurlijk niet zonder dankwoord aan alle gasten, maar vooral ook aan onze vrijwilligers die deze dag zo goed hebben geholpen. Mensen die ons hielpen met de muntverkoop, de fotografie, de organisatie en de ontvangst van onze gasten bij binnenkomst. En natuurlijk de geweldige (stoel)masseurs die geheel belangeloos de heerlijkste massages weggaven en waar ontzettend veel gebruik van werd gemaakt, vooral na het officiële programma liep het werkelijk storm! Wat een toegevoegde waarde hadden zij. Heb er zelf later op de avond ook dankbaar gebruik van gemaakt. Heerlijk! Onze dank aan alle vrijwilligers is dan ook zeer groot. Voor het diner heeft iedereen nog de gelegenheid om lekker rond te neuzen in alle boeken en is het mogelijk boeken te kopen bij relatiecoach Leonie Linssen, ook kan men informatie krijgen over PAM en coaching maar het uurtje voor het diner is vooral bedoeld om nader kennis te maken en met elkaar en te borrelen, alvorens de nieuwe gasten aanhaken voor het diner en de informele lounge in de avond.

Loungen

Het avond programma is vrij, want onze doelgroep heeft aangegeven het ook fijn te vinden samen te komen zonder programma. En dus is de avond vooral gericht op gezellig samenzijn. Er hangt een goede sfeer. Om negen uur reiken we nog drie prijzen uit aan de mensen die de prijsvraag over de PAM site hebben gewonnen. We zien romances ontstaan, vrienden herenigen en bijpraten, er wordt gedanst en gelachen. Om half twaalf ronden we de avond af. We krijgen van veel mensen mooie reacties, waarbij vooral de warme sfeer wordt genoemd en het feit dat deze dag met liefde is georganiseerd. Dat is zeker. De liefde voor De Liefde, voor ons vak en voor de mensen voor wie we dit doen. Blij dat dát gevoel is overgekomen. Mede door jullie waardevolle feedback, op de dag zelf en in de terugkoppeling op de evaluatieformulieren, kunnen wij intern goed evalueren op deze dag en weer leren voor een volgende keer. Maar we zijn zeker heel gelukkig met de resultaten van deze eerste keer!

We zijn heel dankbaar na alle mooie, blije, warme, tevreden en liefdevolle reacties ten aanzien van ons symposium "Liefde in Beweging". Het was een mooie, geslaagde dag en avond. Dank je wel mooie mensen en lieve bezoekers en alle vrijwilligers, want zo'n dag maak je uiteindelijk toch allemaal samen. We kijken er met plezier op terug en zijn heel blij dat we dit hebben kunnen doen. Heerlijk. Alles is Liefde!!Felicitaties

Tot een volgende keer!

Liefs,

Brigitte Mede namens Helene, Jan en Benny.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen

Inschrijven nieuwsbriefOntvang HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi