Articles in Category: Blogs

Veranderen als bewust proces

on zondag, 02 oktober 2011. Posted in Blogs

Iedereen die bezig is met persoonlijke verandering (=ontwikkeling = leren) ervaart dat dit gaat met vallen en opstaan. Vaak is er sprake van verzet tegen jezelf; je ervaart ongeduld, onzekerheid en frustratie. Je baalt ervan dat iets niet (snel genoeg) lukt, of dat je bepaalde gevoelens hebt waar je juist vanaf wilt. Als je daarvoor wegloopt, kom je in een vicieuze cirkel terecht van ontkenning, nieuwe vragen, uitstel, verdringing of zelfs opgeven. Veranderen is soms pijnlijk. Vooral in het begin is het vaak moeilijk of lastig, dat hoort bij een groeiproces. Als je een verandering inzet of een ontwikkeling doormaakt, doorloop je een aantal stadia. Dit gaat veelal onbewust, want meestal ben je bezig met het plan of het doel dat jezelf gesteld hebt. Je energie richt zich op wat je bezighoudt, terwijl er intussen binnenin je van alles gebeurt. Maar wanneer je op een bewuste manier naar je eigen verandering leert kijken en aanvaardt dat je door verschillende fasen heen gaat, creëer je ruimte voor jezelf. Je ervaart dat het van tijdelijke aard is. Dat je aan het leren bent, jezelf opnieuw aan het uitvinden bent. Dit gegeven kan je enorm helpen jezelf te steunen en mild te zijn voor jezelf.

Van droom naar daad

on dinsdag, 23 augustus 2011. Posted in Blogs

Van droom naar daad

De wildernis in

Sommigen van jullie hebben het de afgelopen weken al een beetje meegekregen…. ik ben weer in de auto gestapt. En niet als bijrijder dit keer. Iets wat voor de één zo simpel, zo gewoon of zo’n automatisme is, kan voor de ander lijken op het beklimmen van de Himalaya. Voor mij is de auto instappen, de wildernis ingaan. Een overwinning op mezelf.

Ik ben niet goed genoeg

on dinsdag, 26 juli 2011. Posted in Blogs

Wat is het toch, dat we onszelf zo beperken door dit diepgewortelde zinnetje “ik ben niet goed genoeg”. Of een variant op het thema: “het is niet goed genoeg”?
In mijn praktijk, maar overigens ook daarbuiten, zie ik hoe mensen zichzelf beperken door deze (onbewuste) overtuiging. Trouwens niet alleen mensen om me heen. Ikzelf kan er ook wat van. Neem bijvoorbeeld al het schrijven van dit blog. Terwijl ik er mee bezig ben hoor ik stemmetjes: is het wel een boeiend onderwerp? is de inhoud voldoende van waarde? Is het wel goed geschreven? Alsof alles perfect zou moeten zijn en mensen geen fouten mogen maken, dat is toch onzin! Ja, dat vinden we dan ook wel weer. Als het om anderen gaat. Want als het om onszelf gaat zijn we vaak enorm kritisch en kunnen we veelal niet aan onze eigen verwachtingen voldoen. Met als gevolg dat we zo bang worden om het niet goed te doen, dat we maar blijven schaven, voor ons uitschuiven of het er helemaal bij laten zitten. Op die momenten verlamt perfectionisme.

Bride en Polyamorie

on maandag, 25 juli 2011. Posted in Blogs

Waarom coach jij op het gebied van polyamorie?

Deze vraag werd me de laatste tijd meerdere keren gesteld, dus ga ik daar in dit weblog iets over vertellen.

Laat ik beginnen dat het mooiste waarmee je kunt werken de Liefde en het Leven zelf is.

Mijn werk bestaat uit ontwikkelen door te delen en leren door in verbinding te komen met jezelf, de ander en de wereld om je heen. Als coach vind ik het veelzijdig om op gebied van relaties te coachen. De relaties die we met onszelf en anderen hebben raken immers alle elementaire onderwerpen van het leven, zoals bijvoorbeeld: liefde, angst, intimiteit, vertrouwen, delen, loslaten, verantwoordelijkheid nemen, mededogen, (ver)geven, jaloezie, aanvaarding, etc. Onderwerpen die allemaal samenhang vertonen met elkaar.

Inschrijven nieuwsbriefOntvang HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi